image Norsk  image English

The Freedom of the Soul

04.03.2018


Il Suonar Parlante
Cuncordu De Orosei
Graciela Gibelli & Anna-Maria Hefele, vokal 
Vittorio Ghielmi, viola da gamba


    

Søndag 4. mars kl. 20.00
Gamle Aker kirke
400,–/300,–

 

Sjelens flukt fra legemets slaveri

Det eminente italienske tidligmusikksensemblet Il Suonar Parlante under ledelse av Vittorio Ghielmi og de fantastiske strupesangerne fra Sardinia vender tilbake. Denne gangen vil de fremføre programmet The Freedom of the Soul (Sjelens flukt fra legemets slaveri), som inngår som en del av festivalens fokus på slaveri – før og nå. Den røde tråden i dette programmet er gamle sanger basert på dikt av den persiske poeten Rumi. Diktene hans er sentralt materiale i sufismen, den islamske mystisismen som vokste frem i Irak på 600- og 700-tallet. Afghanske Khaled Arman, som medvirker på konserten, har lært disse sangene av sin oldefar, som var aktiv innenfor sufismen. Sufi-repertoaret settes opp mot sanger med tekster av den kristne mystikeren Johannes av Korset, som fremføres av bemerkelsesverdige representanter for sardinsk strupesang og tyske Anna-Maria Hefele, som kan synge tostemt med seg selv(!)

 Il Suonar Parlante er en gambekvartett ledet og grunnlagt av Vittorio Ghielmi og henter sitt navn fra et uttrykk av Nicoló Paganini som refererer til instrumentenes evne til å imitere den menneskelige stemmen. De har hatt stor internasjonal suksess både med sine barokktolkninger og med sine samarbeid med jazzmusikere og samtidskomponister.

 Vittorio Ghielmi er regnet som en av verdens absolutt fremste utøvere på viola da gamba og en anerkjent dirigent og komponist. Han er professor ved Mozarteum Salzburg og gjesteprofessor ved Royal College i London. Han har opptrådt som solist med bl.a. Los Angeles Philharmonic, Philharmonia Orchestra i London og Freiburger Barockorchester, og turnerer verden over med Il Suonar Parlante, Ghielmis eget ensemble.Khaled Arman representerer to ulike klassiske tradisjoner, den indo-persiske og den europeiske. Han spiller både klassisk gitar og rubab, et lutt-lignende instrument fra Afghanistan. Arman ble født i Afghanistan og studerte indisk og persisk musikk som ung. Han ble etter hvert oppdaget av talentspeidere og flyttet til Praha for å studere gitar. I 1986 kom han på 1. plass i Radio Frances gitarkonkurranse i Paris. Siden har han turnert verden over og samarbeidet med musikere som Fabien Tehericsen og Jordi Savall.Graciela Gibelli er en argentinsk kunstner med mange jern i ilden. Hun er utdannet grafisk designer og blokkfløytist, men er aller mest kjent som sanger. Sopranen synger både barokkmusikk og jazz. Som solist har hun samarbeidet med Luxembourg Philharmonia, Orquesta Sinfónica de Granada, Orchestra Sinfonica di Sanremo, Kenny Wheeler og Ernst Reijseger. I 2007 etablerte Gibelli Il Suonar Parlante Orchestra sammen med Vittori Ghielmi.Anna-Maria Hefele er en tysk vokalkunstner, overtonesanger, komponist og instrumentbygger. 28-åringen er spesielt kjent for å kunne synge tostemt med seg selv, en teknikk som baserer seg på overtonesang, og som svært få behersker på et profesjonelt nivå. Hefele er utdannet i klassisk sang ved Mozarteum Salzburg og har hatt flere solistroller i Tyskland og Italia. Hun har også medvirket som musiker og komponist i ballett- og sirkusforestillinger.Cuncordu de Orosei er et sardinsk vokalensemble som har bemerket seg både gjennom høy kvalitet og særegent repertoar. Siden starten i 1978 har de opptrådt på en rekke festivaler over hele Europa, for begeistrede kritikere og publikummere. Ensemblet er først og fremst representanter for tradisjonell sangteknikk, men har også deltatt i nyskapende prosjekter med elektroakustisk bearbeidelse.

 Et vindu mot Italia:
På Det italienske kulturinstitutt finner du et unikt italiensk miljø. Vi tilbyr språkkurs på alle nivåer, kunsthistoriekurs samt et mangfoldig utvalg av arrangementer. Oppstart januar 2018
www.iicoslo.esteri.it
 

Foto: Vittorio Ghielmi: Luis Montesdeoca, Khaled Arman: Marie Lamour, Graciela Gibelli: Luis Motesdeoca, Anna-Maria Hefele: Ellen Schmauss, Cuncordu de Orosel: Alessandro Addis


 
 
Program 2018
fredag 02. mars
19:00
Åpningskonsert: Les routes de l'esclavage - I slavehandelens spor

lørdag 03. mars
12:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

17:00
PIO - Pilegrim i orgelsko

18:30
Foredrag: Tyrkia – fra demokrati til diktatur

19:30
G.F. Händel: Israel i Egypt

søndag 04. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Mortensrud kirke

11:00
Festivalhøymesse i Vestre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Sofienberg kirke

12:45
Slaveriets historie før og nå

14:00
Boysen-bussen med fransk aksent

15:00
J.S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier II

20:00
The Freedom of the Soul

mandag 05. mars
19:00
Urfremføring: Messe for livets kontraster

tirsdag 06. mars
17:00
Orgelkonsert: Espen Melbø

20:00
Salmekonsert med Uranienborg Vokalensemble

onsdag 07. mars
19:00
Et ecce terrae motus – En kraftfull oppvåkning

torsdag 08. mars
16:30
Menneskehandel i Norge i dag

19:00
The Land of your Love

21:30
Venus-hommage

fredag 09. mars
09:00
Morgenbønn

09:00
Guttekorseminar og mesterklasse

19:00
Orgelkonsert med Bernard Foccroulle

21:30
Senkveldkonsert: Night Hymns

lørdag 10. mars
09:00
Morgenbønn

15:00
Staats- und Domchor Berlin - Was ist ein Mensch?

19:00
Evensong

20:30
Mats Eilertsen Trio - Memorabilia

søndag 11. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Bragernes kirke

13:00
Slaveriet i vår tid

15:00
Urfremføring: Verk av Bent Sørensen

19:00
Avslutningskonsert - André Campra: Requiem