image Norsk  image English

Avslutningskonsert: W.A. Mozart: Requiem

26.03.2017


Dunedin Consort ||| John Butt, dirigent


 

Søndag 26. mars kl. 19.30
Oslo domkirke
Felt A/B: 450,- / Felt C/D: 375,-


Unik rekonstruksjon av urfremføringen av Mozarts kjente dødsmesse

Mozart tapped the source from which all music flows, expressing himself with a spontaneity and refinement and breathtaking rightness.
Aaron Copland

Festivalpublikumet får oppleve en unik rekonstruksjon av urfremføringen av Wolfgang Amadeus Mozarts Requiem, KV 626, fra 1791. Mozart (1756–1791) døde mens han komponerte dødsmessen, og det er kun to tredjedeler av verket som stammer fra hans hånd. De resterende delene ble fullført av Mozarts elev, Franz Xaver Süssmayr, etter oppdrag fra Mozarts enke.

Requiem i d-moll fremføres av det skotske koret og orkesteret Dunedin Consort, under ledelse av den prisbelønte dirigenten og organisten John Butt. Butt er en anerkjent musikkforsker og har i en årrekke arbeidet med musikkhistorisk materiale og gått til kildene for å rekonstruere originale uroppførelser. I arbeidet med Mozarts Requiem har Butt blant annet studert hvordan tempovariasjonene opprinnelig fulgte menneskets puls, i tråd med opplysningstidens idealer. Med økende dynamikk og intensitet var det naturlig at tempoet også økte. Antakelig var solistene også mer inkludert i korpartiene enn det de er i dag. Ved å bruke disse elementene ønsker Butt å gjenskape opplevelsen publikum hadde under urfremføringen i 1791. Når Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival for første gang har Mozarts Requiem på programmet, er det altså snakk om en særegen tolkning av det kjente verket.

I tillegg til Requiem fremfører ensemblet Mozarts Vesperae solennes de confessore, KV 339.
Joanne Lunn er en verdenskjent barokksopran fra Storbritannia, og en etterspurt solist i hele Europa. Hun holder regelmessig konserter og gjør innspillinger i Japan, hvor hun jevnlig samarbeider med Bach Collegium Japan og Masaki Suzuki. Hun jobber også regelmessig med Dunedin Consort og John Butt, Concerto Copenhagen, Tafelmusik (Toronto), Cappella Amsterdam, Ensemble Pygmalion og Knabenchor Hannover. Lunn har også opptrådt mye i Moskva og vært solist med Melbourne Symphony Orchestra.
Kitty Whately er en prisbelønt britisk mezzosopran. Hun er utdannet sanger ved Royal College of Music International Opera School i London. Whately har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, og har samarbeidet med BBC National Orchestra of Wales, The Choir of King’s College Cambridge og Britten Sinfonia, samt deltatt på BBC Proms og Edinburgh International Festival.
Thomas Walker er en tenor med utdanning fra The Royal Scottish Academy of Music and Drama. Han har også studert med Ryland Davies ved The Royal College of Music. I tiden fremover skal Walker blant annet spille i Rameaus Zoroastre, i en ny Barrie Kosky-produksjon ved Komische Oper Berlin, dirigert av Christian Curnyn; Monostatos i Mozarts Tryllefløyten ved Theater an der Wien med René Jacobs; Beethovens Missa Solemnis og rollen som Evangelisten i Johannespasjonen på turné med The Orchestra of the 18th Century og Daniel Reuss. Walker skal også gjøre innspillinger av verker av Charpentier med ensemblet Arcangelo.


 

Benjamin Appl er en tysk baryton. Appl har bakgrunn fra The Guildhall School of Music and Drama, hvor han studerte med Dietrich Fischer-Dieskau.
Han har opptrådt med Akademie für Alte Musik Berlin, Gabrieli Consort, Les Violons du Roy, samt de store BBC-orkestrene. Han er en etablert resitatør, og opptrer jevnlig i Wigmore Hall og ved Schubertiade Schwarzenberg. Den siste tiden har Appl hatt rollene som Schaunard i Puccinis La Bohème med Münchner Rundfunkorchester og baron Tusenbach i Eötvös’ Tri Sestri ved Deutsche Staatsoper Berlin.Dunedin Consort ble stiftet i 1995 og er oppkalt etter Din Eidyn, det gamle keltiske navnet på Edinburgh slott. Under ledelse av John Butt har ensemblet etablert seg som det ledende skotske barokkensemblet og opptrer jevnlig på landets største festivaler og i Canada, Italia, Spania, Irland, Tyskland, Belgia, Israel og Frankrike. I tillegg til å fremføre musikk fra barokken og klassisismen har ensemblet bestilt og urfremført verker av samtidskomponister, deriblant William Sweeney, Errollyn Wallen, Peter Nelson og Sally Beamish. Dunedin Consort har gjort en rekke kritikerroste plateinnspillinger og har vunnet to Gramophone Awards.John Butt er musikkprofessor, dirigent, organist, cembalist og forfatter. Han er en anerkjent musikkforsker som i en årrekke har arbeidet med musikkhistorisk materiale og gått til kildene for å rekonstruere originale urfremføringer. Butt har forsket på og skrevet bøker om J.S. Bach, og har turnert i Tyskland, Frankrike, Canada, Nederland, Belgia og mange andre land, som organist og som dirigent for bl.a. The Orchestra of the Age of Enlightenment, Philharmonia Baroque Orchestra og The Irish Baroque Orchestra. John Butt er i dag Gardiner Professor of Music ved Universitetet i Glasgow og musikalsk leder for Dunedin Consort i Edinburgh.

 

Foto: Joanne Lunn: Andrew Redpath, Kitty Whatley: Natalie J. Watts, Thomas Walker: Robert Workman; Benjamin Appl: Nefez Rerhuf

 

 
Program 2017
torsdag 16. mars
14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

fredag 17. mars
13:00
Mesterklasse med Hans Fagius

19:00
Åpningskonsert: J.S.Bach Johannespasjonen

lørdag 18. mars
12:00
Orgelkonsert med Marcus André Berg

13:30
Telemann-foredrag

16:00
Familieforestilling: Telemann for barn

19:00
Urfremføring: Prison Poems

21:30
Senkveld med Hans Fagius

søndag 19. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Akershus Slottskirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

13:00
Bach er utenkelig uten Luther

14:00
Boysen-bussen

15:00
The Romantic Legacy of Renaissance Polyphony

20:00
BAL-KAN

mandag 20. mars
20:00
Urfremføring: Tidekverv

tirsdag 21. mars
12:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

19:00
J.S. Bachs Luther-kantater

onsdag 22. mars
19:00
Passions and Lamentations

torsdag 23. mars
10:00
Mesterklasse med Daniel Reuss

13:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

20:00
Urfremføring: Luther-suite

fredag 24. mars
19:00
G.P. Telemann: Die Donner-Ode

21:30
The Half-Finished Heaven

lørdag 25. mars
15:00
Matinékonsert med Inger-Lise Ulsrud

19:00
Dead Pope on Trial

21:30
Senkveld med Kåre Nordstoga

søndag 26. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Grønland kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse I Uranienborg kirke

11:00
Festivalhøymesse i Nordberg kirke

15:00
G.P. Telemann: Harmonischer Gottes-Dienst

19:30
Avslutningskonsert: W.A. Mozart: Requiem