image Norsk  image English

The Half-Finished Heaven

24.03.2017


Sinikka Langeland, kantele og vokal ||| Lars Anders Tomter, bratsj
Trygve Seim, saksofon ||| Markku Ounaskari, perkusjon


 

Fredag 24. mars kl. 21.30
Gamle Aker kirke
350,-/250,-


Nobelprislitteratur og jazz fra de finske skoger

Var människa en halvöppen dörr som leder till ett rum för alla. Den oändeliga marken under oss. Vattnet lyser mellan träden. Insjön är ett fönster mot jorden.

Fra Den halvfärdiga himlen av Tomas Tranströmer

Den norske musikeren og komponisten Sinikka Langeland har i flere tiår arbeidet med naturen og mytologi, særlig den skogfinske kulturarven. I sitt nyeste prosjekt, The Half-Finished Heaven, tolker hun tre dikt av den svenske forfatteren Tomas Tranströmer (1931–2015), hentet fra hans diktsamling Den halvfärdiga himlen (1962). Tranströmer er kanskje den internasjonalt mest kjente skandinaviske lyrikeren i nyere tid og mottok i 2011 Nobelprisen i litteratur for sitt unike forfatterskap. Både interessen for det mystisk-religiøse og for musikk er gjennomgående i forfatterskapet. Den norske poeten Jan Erik Vold har sagt om Tranströmers forfatterskap:

«Det er som man må trekke pusten dypt – før man kan si noe om Tomas Tranströmers poesi. Den har visdom og fromhet, den har skjønnhet og friskhet, de overraskende koblingers friskhet … den har sang og dybde, den har sjamanens fjernblikk…»

Langelands arbeid tar for seg naturen og menneskets plass i den, og på The Half-Finished Heaven har hun valgt å skrive musikk som uttrykker «mysteriet og gleden over hverdagslige møter med dyr i skogen». Med seg har hun musikere av første klasse med Lars Anders Tomter på bratsj, Trygve Seim på saksofon og Markku Ounaskari på perkusjon. Ensemblets sammensatte bakgrunn – fra klassisk musikk, jazz, norsk og finsk folkemusikk – hver med sine tilnærminger til improvisasjon og rytmikk – har resultert i et særegent samspill. The Half-Finished Heaven er utgitt på ECM og har fått imponerende internasjonal oppmerksomhet og mottatt strålende kritikker.
Sinikka Langeland (f. 1961) er en av vår tids mest særpregede folkemusikere. Gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Hun spiller det finske nasjonalinstrumentet kantele, men er også kjent for folkesang som runesang og kveding. Som komponist har Langeland utforsket tradisjonell folkemusikk og satt denne opp mot egenkomponert musikk og tekster. Langeland har blant annet arbeidet med slektskapet mellom religiøse folketoner og koralmusikken til Bach, en spennende sammenkobling som har resultert i fire plateutgivelser og utforskning av nye musikalske landskaper. Langeland har samarbeidet med en rekke artister, blant andre Sinead O'Connor, Dr. Subramaniam, Knut Buen, Anders Jormin, Bjørn Kjellemyr, Susanne Lundeng, Kåre Nordstoga, Lars Anders Tomter, Arve Henriksen, Agnes Buen Garnås og Savage Rose.
Lars Anders Tomter er blitt omtalt som «The Giant of the Nordic Viola» av tidsskriftet The Strad og er en av nåtidens mest bemerkelsesverdige bratsjister. Han studerte fiolin og bratsj ved Musikkonservatoriet i Oslo og debuterte i Universitetets aula som 17-åring. Senere fortsatte han sine studier hos Max Rostal og Sándor Vegh. Tomter har en internasjonal solistkarriere hvor han har spilt med blant annet Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, Oslo-Filharmonien og Bergen Filharmoniske Orkester. Han har samarbeidet med dirigenter som Vladimir Ashkenazy, Daniele Gatti og Krzysztof Penderecki.
Trygve Seim er en norsk jazzsaksofonist kjent for sine prisbelønte plateutgivelser og bidrag innen moderne jazz. Seim er utdannet ved jazzlinja i Trondheim i årene 1990–1993. Siden den tid har han turnert i inn- og utland med noen av våre fremste jazzutøvere, og blant annet mottatt den tyske kritikerprisen Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Jahrespreis for albumet Different Rivers og den norske Gammlengprisen i klassen jazz. Seim har samarbeidet med artister som Trio Mediæval, Jon Balke og Frode Haltli, og har ledet Trygve Seim Ensemble med ti mann.
Markku Ounaskari er en av Finlands mest respekterte trommeslagere. Han opererer i grenseland mellom jazz, folkemusikk og andre former for verdensmusikk. Den allsidige musikeren arbeider bredt i hele Norden og Europa med noen av de fremste navnene innen jazz, folkemusikk og klassisk, som Lee Konitz, Tim Hagans, Tomasz Stanko, Kenny Wheeler, Ron McClure, Nguyên Lê, Markus Stockhausen, Furio di Castri, Lars Anders Tomter og Vertavokvartetten. I 2010 vant Ounaskari Emma-prisen, Finlands svar på amerikanske Grammy Award, for platen Kuára, laget i samarbeid med vår egen trompetist Per Jørgensen.

 

Foto: Sinikka Langeland: Dag Alveng, Lars Anders Tomter og Markku Ounaskari: Dag Alveng, Trygve Seim: Antonio Armentano

 
 
Program 2018
fredag 02. mars
19:00
Åpningskonsert: Les routes de l'esclavage - I slavehandelens spor

lørdag 03. mars
12:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

17:00
PIO - Pilegrim i orgelsko

18:30
Foredrag: Tyrkia – fra demokrati til diktatur

19:30
G.F. Händel: Israel i Egypt

søndag 04. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Mortensrud kirke

11:00
Festivalhøymesse i Vestre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Sofienberg kirke

12:45
Slaveriets historie før og nå

14:00
Boysen-bussen med fransk aksent

15:00
J.S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier II

20:00
The Freedom of the Soul

mandag 05. mars
19:00
Urfremføring: Messe for livets kontraster

tirsdag 06. mars
17:00
Orgelkonsert: Espen Melbø

20:00
Salmekonsert med Uranienborg Vokalensemble

onsdag 07. mars
19:00
Et ecce terrae motus – En kraftfull oppvåkning

torsdag 08. mars
16:30
Menneskehandel i Norge i dag

19:00
The Land of your Love

21:30
Venus-hommage

fredag 09. mars
09:00
Morgenbønn

09:00
Guttekorseminar og mesterklasse

19:00
Orgelkonsert med Bernard Foccroulle

21:30
Senkveldkonsert: Night Hymns

lørdag 10. mars
09:00
Morgenbønn

15:00
Staats- und Domchor Berlin - Was ist ein Mensch?

19:00
Evensong

20:30
Mats Eilertsen Trio - Memorabilia

søndag 11. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Bragernes kirke

13:00
Slaveriet i vår tid

15:00
Urfremføring: Verk av Bent Sørensen

19:00
Avslutningskonsert - André Campra: Requiem