image Norsk  image English

G.P. Telemann: Die Donner-Ode

24.03.2017


Barokkanerne ||| Det Norske Solistkor ||| Grete Pedersen, dirigent
Berit Norbakken Solset ||| Marianne Beate Kielland ||| Jan Kobow ||| Jakob Bloch Jespersen |||  Eirik Krokfjord

 

Fredag 24. mars kl. 19.00
Oslo domkirke
400,-/300,-


Telemann møter Zelenka


I 2017 er det 250 år siden barokkomponisten Georg Philipp Telemann
(1681–1767) døde. Som del av vår treårige Telemann-satsing presenterer vi et samarbeid med de to norske ensemblene Barokkanerne og Det Norske Solistkor. Under ledelse av Grete Pedersen fremfører de Telemann-oratoriet Die Donner-Ode (Torden-oden) (TWV 6:3) fra 1756. Verket ble skrevet som en reaksjon på jordskjelvet i Lisboa i 1755. Man regner med at et titalls tusen mennesker omkom som følge av jordskjelvet og dets ettervirkninger, som blant annet inkluderte en tsunami med bølgehøyde opp mot 20 meter og en bybrann som varte i fem dager. Trompeter og pauker bidrar til å formidle den dramatiske tematikken i verket. Die Donner-Ode ble opprinnelig skrevet som en kantate, men etter den suksessfulle urfremføringen i 1756 jobbet Telemann videre på verket, og utvidet det til et helt oratorium, som var ferdig i 1760. Det er denne versjonen som fremføres under Kirkemusikkfestivalen i år. Solister under fremføringen er Berit Norbakken Solset (sopran), Marianne Beate Kielland (alt), Jan Kobow (tenor) og Jakob Bloch Jespersen (bass-baryton). I tillegg har Eirik Krokfjord fra Det Norske Solistkor en solistrolle.

I tillegg til Telemann-oratoriet står Miserere av Jan Dismas Zelenka på programmet. Zelenka (1679–1745) var en komponist fra datidens Bøhmen som vokste opp noen mil sør for Praha og arbeidet i Dresden samtidig med Telemann. Zelenka skrev primært kirkemusikk, og mange av verkene hans ble regnet som spesielt originale i sin samtid, med komplekse motstemmer og virtuose basslinjer.Berit Norbakken Solset (sopran) har studert ved Norges musikkhøgskole og Hochschule für Musik Karlsruhe i Tyskland. Hun har i løpet av kort tid etablert seg som en av Skandinavias mest ettertraktede konsertsangere, med et repertoar som spenner fra barokk- til samtidsmusikk. Solset har jobbet med dirigenter som Benjamin Bayl, Olof Boman, Christopher Bucknall, Herbert Böck og Ottavio Dantone.
Marianne Beate Kielland (alt) er mezzosopran med utdanning fra Norges musikkhøgskole og har etablert seg som en av Skandinavias fremste sangere. Hun opptrer jevnlig på konsertscener i Europa og Japan med dirigenter som Fabio Biondi, René Jacobs, Jordi Savall, Christophe Rousset, Marc Minkowski og Masaaki Suzuki. Kielland har gjort mer enn 40 plateinnspillinger og ble i 2012 nominert til Grammy i kategorien «Best Classical Vocal Solo» for sin CD-utgivelse Veslemøy synsk med musikk av Olav Anton Thommessen.Jan Kobow (tenor) er en prisbelønt tenor fra Berlin. Med barokkmusikk som spesialfelt har han medvirket på nærmere 100 plateutgivelser, og har turnert verden over med store dirigenter som Masaaki Suzuki og Sir John Eliot Gardiner. I 1998 kom Kobow på førsteplass i Bach Wettbewerb Leipzig.  Jakob Bloch Jespersen (bass-baryton) er utdannet sanger ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaakademiet ved Det Kongelige Teater. Han har hatt en rekke roller i operaoppsetninger ved Det Kongelige Teater i København og vært konsertsolist med DR SymfoniOrkestret, Wroclaw Baroque og Leipzig Chamber Orchestra, for å nevne noen høydepunkter. I 2013 mottok Jespersen Danish Music Critic's Choice award.Barokkanerne er et Oslo-basert tidligmusikkensemble etablert i 1989. Orkesteret har de siste årene gjestet Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, Kirsten Flagstad-festivalen, Oslo Operafestival og Festspillene i Nord-Norge, i tillegg til å ha gjort flere produksjoner for NRK TV og radio. Barokkanerne samarbeider jevnlig med Alfredo Bernardini, Emma Kirkby, Kati Debretzeni, Rolf Lislevand og Bjarte Eike – fremragende utøvere som skaper variasjon og dynamikk i orkesteret til stor inspirasjon for både publikum og ensemblet.
Det Norske Solistkor ble etablert i 1950 av Norsk Solistforbund med det formål å være et eliteensemble. Knut Nystedt ledet koret i hele 40 år før Grete Pedersen tok over dirigentpinnen i 1990. Det Norske Solistkor har opparbeidet seg en unik posisjon i norsk kulturliv i tillegg til å ha bemerket seg internasjonalt. Korets repertoar baserer seg på klassikere i den nordiske og internasjonale korlitteraturen, i tillegg til kontinuerlig å samarbeide med komponister om urfremføring av ny musikk. I 2009 ble Det Norske Solistkor tatt opp som medlem i Tenso, et eksklusivt nettverk av kammerkor i Europa.
Grete Pedersen har vært sjefdirigent for Det Norske Solistkor siden 1990, og er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radioopptak, TV-opptak og plateinnspillinger er hun blitt en av Nordens mest markante dirigenter. Hun dirigerer også orkestre, og har arbeidet med en rekke store orkestre og kor i Norge og verden forøvrig.

 

Foto: Barokkanerne: Kristine Jakobsen, Solistkoret: Marte Christensen, Berit Norbakken Solset: Maria Baareng, Marianne Beate Kielland: Espen Mortensen, Jakob Bloch Sørensen: Kasper Tuxen

 
 
 
Program 2017
torsdag 16. mars
14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

fredag 17. mars
13:00
Mesterklasse med Hans Fagius

19:00
Åpningskonsert: J.S.Bach Johannespasjonen

lørdag 18. mars
12:00
Orgelkonsert med Marcus André Berg

13:30
Telemann-foredrag

16:00
Familieforestilling: Telemann for barn

19:00
Urfremføring: Prison Poems

21:30
Senkveld med Hans Fagius

søndag 19. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Akershus Slottskirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

13:00
Bach er utenkelig uten Luther

14:00
Boysen-bussen

15:00
The Romantic Legacy of Renaissance Polyphony

20:00
BAL-KAN

mandag 20. mars
20:00
Urfremføring: Tidekverv

tirsdag 21. mars
12:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

19:00
J.S. Bachs Luther-kantater

onsdag 22. mars
19:00
Passions and Lamentations

torsdag 23. mars
10:00
Mesterklasse med Daniel Reuss

13:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

20:00
Urfremføring: Luther-suite

fredag 24. mars
19:00
G.P. Telemann: Die Donner-Ode

21:30
The Half-Finished Heaven

lørdag 25. mars
15:00
Matinékonsert med Inger-Lise Ulsrud

19:00
Dead Pope on Trial

21:30
Senkveld med Kåre Nordstoga

søndag 26. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Grønland kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse I Uranienborg kirke

11:00
Festivalhøymesse i Nordberg kirke

15:00
G.P. Telemann: Harmonischer Gottes-Dienst

19:30
Avslutningskonsert: W.A. Mozart: Requiem