image Norsk  image English

Urfremføring: Tidekverv

20.03.2017


Benedicte Maurseth (hardingfele) og Berit Opheim (vokal), komponister
Rolf Lislevand, lutt, teorbe, barokkgitar, el-gitar ||| Håkon Mørch Stene, perkusjon


 

 

Mandag 20. mars kl. 20.00 (vårjevndøgn)
Gamle Aker kirke
350,-/250,-


Rykende fersk folkemusikk til vårjevndøgn

Festivalen retter søkelyset mot kvinnelige komponister, utøvere og dirigenter som i dag er med på å forme og arbeide innenfor kirkemusikksjangeren. I den anledning trekker vi frem to av Norges mest fremtredende kvinnelige folkemusikere, Berit Opheim og Benedicte Maurseth. De har sammen skrevet et nytt folkemusikkverk med tittelen Tidekverv, arrangert i samarbeid med sine medmusikere. Verket er komponert ut fra folkemusikkens tradisjonelle stil, tonalitet og form, med tilsnitt av barokkimpulser, samtidsmusikk og improvisasjon, og vil tematisk hedre døgnene der solen står lengst og kortest på himmelen, og der sola snur og dag og natt er like lange: sommersolverv og vintersolverv, vårjevndøgn og høstjevndøgn. Tidekverv urfremføres på dagen for vårjevndøgn. Teksten til Tidekverv er ved de to prisbelønte forfatterne Bergsveinn Birgisson og Erlend O. Nødtvedt. Birgisson og Nødtvedt vil sammen skrive en tekst i klassisk balladestil, i likhet med en av Norges mest kjente ballader, Draumkvedet. Svært få av dagens diktere arbeider innenfor en slik stil, og lite nytt tekstmateriale er skrevet innen norsk folkemusikktradisjon generelt. På den måten vil Tidekverv være et prosjekt som hedrer, ivaretar og fornyer en sentral og historisk norsk diktform. Den norske folkemusikktradisjonen har historisk sett sterke bånd til kirkemusikktradisjonen. Det er derfor naturlig for oss å bygge bro med nye prosjekter i grenseland mellom folkemusikk og kirkemusikk. Med Tidekverv ønsker vi å vise tilbake til sentrale deler av vår kirkemusikktradisjon, men i nytt format, med ny tekst og ny musikk – fremført av våre fremste spesialister.

 Benedicte Maurseth er en norsk folkemusiker, komponist og forfatter. Hun begynte å spille hardingfele åtte år gammel hos Knut Hamre, og har tradisjonsmusikk fra Hardanger som sitt spesialfelt. Maurseth har samarbeidet med mange av de fremste kunstnerne på tvers av sjangre, som Jon Fosse, Svein Tindberg, Anne Marit Jacobsen og Nils Økland. Hun har turnert både som solist og i samarbeid med andre i Norge og internasjonalt, og har flere CD-utgivelser bak seg både på Grappa og ECM. Maurseth har komponert musikk til sceneversjonen av Jon Fosses Andvake ved Det Norske Teatret i 2009, og til Morgon og kveld ved Nationaltheatret i 2015. I 2014 debuterte Maurseth også som forfatter på Det Norske Samlaget med boka: Å vera ingenting – Samtalar med spelemannen Knut Hamre.

Berit Opheim er utdannet folkesanger, kveder og komponist fra Norges musikkhøgskole. Hun har vært tilknyttet Ole Bull-Akademiet på Voss siden 1992. Opheim er en av våre fremste og viktigste kvedere, og hun har de siste årene opptrådt på scener i Norge, i Europa forøvrig og i Asia. Hun er medlem i flere ensembler og er en etterspurt sanger innen folkemusikk, jazz og samtidsmusikk. Foruten å drive med folkemusikk og kveding har hun også jobbet mye innen klassisk sang og tidligmusikk. Opheim har utgitt en rekke soloplater og har mottatt strålende kritikker for sitt arbeid.

Rolf Lislevand er en verdensberømt luttenist, bosatt i Italia siden 1987. Lislevand er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Schola Cantorum Basiliensis, Sveits. Fra 1990 var Lislevand lærer ved konservatoriet i Toulouse, og fra 1993 professor ved musikkhøyskolen i Trossingen i Tyskland. Han har særlig vært aktiv som kammermusiker og har hatt et utstrakt samarbeid med gambisten Jordi Savall, blant annet med innspilling av musikken til filmen Tous les matins du monde (Alle årets dager) fra 1991. Han har i flere tiår gjort en betydelig internasjonal karriere og regnes i dag som en av de fremste lutt-instrumentalistene internasjonalt.

Håkon Mørch Stene er en norsk prisbelønt slagverker med spesialisering innen moderne musikk og tidligmusikk. Han har de siste årene vært tilknyttet Norges musikkhøgskole i forbindelse med doktor- og postdoktorgradsarbeid med prosjektet Music with the Real (2014–2017) om utvikling av nye verker og interpretasjoner med nye instrumenter, teknikker og metoder. Han har opptrådt ved festivaler, i radio- og TV-sammenheng over hele Europa, USA og Asia som solist og med ensembler som Ensemble Modern og Klangforum Wien. I tillegg har Mørch Stene gjort en rekke plateinnspillinger, som blant annet tre ganger har resultert i Spellemannprisen.

 


Bergsveinn Birgisson er født i 1971 i Reykjavík, og har bodd i Bergen siden 2000. Hans første av tre utgitte diktsamlinger var Islendingen (1992), på tradisjonelle versemål med utradisjonelle temaer. Hans første roman ble nominert til den islandske litteraturprisen. I 2010 kom Svar på brev frå Helga, som ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, fikk bokhandlerprisen på Island og har fått flere priser i Frankrike. Birgisson har gitt ut enda tre romaner og er også blitt nominert til Brageprisen. Samtidig med forfatterskapet har han utdannet seg til doktor i norrøn filologi.

 Erlend O. Nødtvedt debuterte med diktsamlingen Harudes i 2008. Bergens beskrivelse (2011) og Trollsuiten (2014) er de andre verkene i dette kritikerroste forfatterskapet. Han er utdannet fra Skrivekunstakademiet og Universitetet i Bergen. Nødtvedt har mottatt en rekke priser, som Ung poesi-prisen, Bergensprisen, Bjørnsonstipendet og Bokhandelens forfatterstipend. I 2015 ble Nødtvedt kåret til en av Norges 10 beste forfattere under 35 år av Morgenbladet og Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Foto: Tidekverv: Paal Audestad, Erlend O. Nødtvedt: Kieran Kolle


 
 
Program 2018
fredag 02. mars
19:00
Åpningskonsert: Les routes de l'esclavage - I slavehandelens spor

lørdag 03. mars
12:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

17:00
PIO - Pilegrim i orgelsko

18:30
Foredrag: Tyrkia – fra demokrati til diktatur

19:30
G.F. Händel: Israel i Egypt

søndag 04. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Mortensrud kirke

11:00
Festivalhøymesse i Vestre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Sofienberg kirke

12:45
Slaveriets historie før og nå

14:00
Boysen-bussen med fransk aksent

15:00
J.S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier II

20:00
The Freedom of the Soul

mandag 05. mars
19:00
Urfremføring: Messe for livets kontraster

tirsdag 06. mars
17:00
Orgelkonsert: Espen Melbø

20:00
Salmekonsert med Uranienborg Vokalensemble

onsdag 07. mars
19:00
Et ecce terrae motus – En kraftfull oppvåkning

torsdag 08. mars
16:30
Menneskehandel i Norge i dag

19:00
The Land of your Love

21:30
Venus-hommage

fredag 09. mars
09:00
Morgenbønn

09:00
Guttekorseminar og mesterklasse

19:00
Orgelkonsert med Bernard Foccroulle

21:30
Senkveldkonsert: Night Hymns

lørdag 10. mars
09:00
Morgenbønn

15:00
Staats- und Domchor Berlin - Was ist ein Mensch?

19:00
Evensong

20:30
Mats Eilertsen Trio - Memorabilia

søndag 11. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Bragernes kirke

13:00
Slaveriet i vår tid

15:00
Urfremføring: Verk av Bent Sørensen

19:00
Avslutningskonsert - André Campra: Requiem