image Norsk  image English

Urfremføring: Prison Poems

18.03.2017


Lasse Thoresen, komponist ||| Maiken Mathisen Schau, fløyte
Mats Claesson, elektronikk ||| Bahiyyih Nakhjavani, resitatør
Oslo Domkor ||| Vivianne Sydnes, dirigent


 
Lørdag 18. mars kl. 19.00
Gamle Aker kirke
35
0,-/250,-

Konsertinnledning ved Mahnaz Parakand

Samtidsmusikk med politisk budskap fra Iran

Festivalen kan presentere et viktig internasjonalt prosjekt som belyser kvinners manglende religions- og ytringsfrihet, nærmere bestemt i Iran. Den prisbelønte komponisten Lasse Thoresen har skrevet Prison Poems for solofløyte, elektronikk, resitasjon og kor. Komposisjonen tar utgangspunkt i poesien til den iranske kvinnelige forfatteren Mahvash Sabet. Sabet sitter i dag fengslet for å ha frontet bahá’í-troen i sitt hjemland. Hennes diktsamling Prison Poems er både poesi og tidsdokumenter fra hennes hverdag i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Thoresen beskriver Sabets dikt som oppriktige og med mye lidelse, men uten tegn til selvmedlidenhet. Diktene tar utgangspunkt i situasjoner i fengslet, mange i form av samtaler med Gud. Diktsamlingen er oversatt fra persisk til engelsk av den franskbaserte forfatteren Bahiyyih Nakhjavani, som også vil resitere tekstene under konserten. Festivalen har også invitert den den iranske advokaten og menneskerettsforkjemperen Mahnaz Parakand til å holde en konsertinnledning. Musikken vil ta utgangspunkt i den iranske bønnesangtradisjonen (monajat), og inneholde atskillige mikrotonale elementer. Oslo domkor og dirigent Vivianne Sydnes vil i tillegg til Thoresens verk fremføre Sofia Gubaidulinas verk Hommage à Marina Ivanovna Tsvetaeva. Tsvetajeva (1892–1941) var en russisk poet, hvis arbeider regnes blant de største og mest kjente innen russisk litteratur fra det 20. århundre. Hun ble tvunget i eksil og opplevde sterkt politisk press fra det sovjetiske regimet. Hennes liv endte i tragedie da en datter døde av sult og en annen datter og hennes mann ble arrestert. Tsvetajeva ble erklært sinsyk av politiet og hun tok til slutt sitt eget liv. Oslo domkor og Sydnes vil også fremføre Gregorio Allegris gripende Miserere, med tekst fra salme 51 som også er en av de store botsalmene i Salmenes bok. Det er altså en tekstlig og innholdsmessig sammenheng mellom Lasse Thoresens Prison Poems, Gubaidulina og Allegri.  Lasse Thoresen (f. 1949) har som professor i komposisjon ved Norges musikkhøgskole øvd innflytelse på en hel generasjon av norske komponister. Thoresen har en grundig utdanning som pianist og komponist, først fra Musikkonservatoriet i Oslo, der han var blant de første i Finn Mortensens komposisjonsklasse i 1970-årene. Senere studerte han elektroakustisk musikk i Utrecht i Nederland og den klangorienterte spektralmusikken ved IRCAM i Paris. Thoresen har mottatt en rekke utmerkelser og priser for sine komposisjoner, og mottok i 2010 Nordisk Råds musikkpris.

 Maiken Mathisen Schau har vært ansatt i Kongelige norske marines musikkorps (KNMM) siden 1999. Som fløytist i KNMM har hun gjort over 20 CD-innspillinger og blir jevnlig brukt som solist på korpsets konserter i inn- og utland. Hun er fast medlem i samtidsmusikkensemblet Ensemble Ernst og har vært med på en rekke urfremføringer både som solo- og kammermusiker.Mats Claesson er utdannet klassisk gitarist ved Norges musikkhøgskole og er nå selv ansatt ved NMH som førsteamanuensis i musikkteknologi. Han har arbeidet som produsent og lydtekniker for Arne Nordheim, Iannis Xenakis og John Cage. Claesson produserte musikk til åpningsseremonien til OL på Lillehammer i 1994 og til den norske paviljongen ved verdensutstillingen i Sevilla i 1992, hvor musikken og installasjonen vant den prestisjetunge AMI-prisen. 
 Bahiyyih Nakhjavani ble født i Iran, er oppvokst i Uganda og fikk sin utdannelse i England. Hun har undervist i engelsk litteratur ved universiteter i Canada, USA og Vest-Afrika. Nakhjavani har publisert en rekke bøker, både sakprosa og romaner samt oversettelser. Hun er bosatt i Frankrike og er æresdoktor ved Universitetet i Liège i Belgia.Mahnaz Parakand ble født i Teheran, hvor hun senere studerte jus. Hun ble arrestert, torturert og idømt dødsstraff (senere omgjort til fengsel) for sin politiske aktivitet i Iran. Etter at hun ble løslatt, har Parakand jobbet med nobelprisvinner Shirin Ebadi og som menneskerettighetsadvokat, bl.a. som forsvarer for Mahvash Sabet. Parakand ble igjen ettersøkt og måtte flykte fra Iran for fem år siden. Hun bor nå i Trondheim og er fortsatt aktiv i menneskerettssaker.Oslo Domkor er et kor av profesjonelt kaliber med et høyt aktivitetsnivå, som strekker seg fra konsertproduksjoner til gudstjenester, offentlige og nasjonale oppdrag, CD-innspillinger og turneer. Koret ble etablert i 1982 av Terje Kvam. Gjennom sitt mangfoldige virke har koret etablert seg som et av landets fremste kirkekor og viser sitt mangfold gjennom samarbeid med flere av Norges ledende festivaler.

 


Vivianne Sydnes har studert ved Norges musikkhøgskole og ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hun har siden 2015 vært domkantor i Oslo domkirke og dirigent og kunstnerisk leder for Oslo Domkor. Tidligere har hun vært domkantor i ti år i Nidarosdomen, og fast dirigent for blant andre Nidaros Domkor og det profesjonelle vokalensemblet Nidaros Vocalis. Siden 2011 har Sydnes vært ansatt ved Norges musikkhøgskole som førsteamanuensis i korledelse.  

Foto: Lasse Thoresen: Bodil Maroni Jensen /NRK / Mats Claesson: NMH/Jarle Nyttingnes, Vivianne Sydnes: Ellen Lande Gossner

 

 

 
 
Program 2017
torsdag 16. mars
14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

fredag 17. mars
13:00
Mesterklasse med Hans Fagius

19:00
Åpningskonsert: J.S.Bach Johannespasjonen

lørdag 18. mars
12:00
Orgelkonsert med Marcus André Berg

13:30
Telemann-foredrag

16:00
Familieforestilling: Telemann for barn

19:00
Urfremføring: Prison Poems

21:30
Senkveld med Hans Fagius

søndag 19. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Akershus Slottskirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

13:00
Bach er utenkelig uten Luther

14:00
Boysen-bussen

15:00
The Romantic Legacy of Renaissance Polyphony

20:00
BAL-KAN

mandag 20. mars
20:00
Urfremføring: Tidekverv

tirsdag 21. mars
12:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

19:00
J.S. Bachs Luther-kantater

onsdag 22. mars
19:00
Passions and Lamentations

torsdag 23. mars
10:00
Mesterklasse med Daniel Reuss

13:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

20:00
Urfremføring: Luther-suite

fredag 24. mars
19:00
G.P. Telemann: Die Donner-Ode

21:30
The Half-Finished Heaven

lørdag 25. mars
15:00
Matinékonsert med Inger-Lise Ulsrud

19:00
Dead Pope on Trial

21:30
Senkveld med Kåre Nordstoga

søndag 26. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Grønland kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse I Uranienborg kirke

11:00
Festivalhøymesse i Nordberg kirke

15:00
G.P. Telemann: Harmonischer Gottes-Dienst

19:30
Avslutningskonsert: W.A. Mozart: Requiem